Het vakantiehuis staat in Csongrád in het zuiden en zonnigste gedeelte van Hongarije tussen de prachtige steden Szeged en Budapest. Deze sfeervolle stad ligt op het punt waar de rivieren de Tisza en de Körös bij elkaar komen. De omgeving wordt gekenmerkt door een laag bosgebied. De binnenstad vormt, met zijn beschermde vissershuizen, een 19de eeuws volksmonument. In de omgeving van de stad kan men lekker zwemmen, vissen, fietsen of joggen over de dijken en er is ook een geneeskrachtige bron.

Op bijgaande satelliet foto is de locatie van het vakantiehuis aan de linkerzijde gemarkeerd.

Csongrád ligt prachtig aan de Tisza rivier die een bocht om Csongrád maakt en waar ook de Körös rivier op uitkomt. Het vakantiehuis ligt nog geen 250 meter van de Tisza vandaan. De Tisza is ideaal om te vissen en om op te varen, maar bovenal heeft deze rivier prima geschikt om in te zwemmen. De Tisza is na de Donau de tweede rivier van Hongarije. Op de Tisza kan ook een boottocht worden gemaakt. Langs de Tisza loopt bij Csongrád een mooi fietspad richting Szentes welke door een mooi natuurgebied loopt.
Slechts een paar kilometer vanaf het vakantiehuis is er een prachtig strand waar heerlijk gezwommen en gespeeld kan worden. Met haar zijdeachtige zand en het ondiepe water is het uitstekend geschikt voor kinderen. Het strand is voor iedereen vrij toegankelijk en u kunt er ook een boot huren. Bij het strand is een camping met eetgelegenheden en hier worden in de zomer ook disco's voor de jeugd georganiseerd.
 
Tisza met strand


Csongrád is niet zo druk en toeristisch als de plaatsen aan het Balatonmeer maar biedt wel alle gewenste faciliteiten als restaurants, supermarkten (o.a. een grote Lidl), diverse winkels, banken, tankstations, medische zorginstellingen, VVV, zwembad met thermaal bad, trein- en busstation, speeltuin, tennisbaan, bardancing, internetcafé, midgetgolf etc. etc. Vier keer in de week is er een markt vlakbij de vakantiewoning. De foto's hieronder zijn van het zwembad en het aangrenzende restaurant waar u in de zomerdag heerlijk buiten kunt lunchen of dineren. Het zwembad is prachtig gerenoveerd en de buitenbaden op de rechterfoto hebben een temperatuur van circa 32 graden en hebben diverse bubbelbaden e.d.

Op onderstaande satelliet foto hebben we een aantal locaties aangegeven, met de klok mee: het vakantiehuis, de Tisza, het park, het busstation, het favoriete restaurant van ons en onze huurders, het centrum met diverse winkels, banken, internetcafé, bar e.d. , het zwembad, de Lidl en Penny supermarkten, het tankstation en de marktplaats.

Welkom in Csongrád !!!
Csongrádi Ház Utca
Er is een historisch gedeelte van de stad met oude huisjes en een museum. Het gebedshuis van Csongrád is een vissershuis met een vrijstaande schoorsteen, een originele bakoven en is met handgeschilderd meubilair ingericht. In het Lászlo Tari museum bevindt zich een heemkundige verzameling van diverse locale objecten, gereedschappen etc. Ook zijn daar de vondsten van de Ellés Monostor ruïne te bezichtigen. Csongrád is een stad die van alles biedt, maar herbergt ook de dorpse rust. De vakantiewoningen staan net buiten het centrum in een rustig straatje vlakbij de rivier. Zie ook de plattegrond hierboven. In ons huisje hebben we ook een plattegrond aan de muur hangen waarmee u al aardig wegwijs kunt worden in Csongrád.
Huisje in historisch gedeelte Csongrád
Winkels in Csongrád
Lidl in Csongrád

Activiteiten in Csongrád en omgeving:

  • Zwemmen: in de Tisza bij het strand of in het plaatselijke zwembad met thermaalbad; zie voor meer informatie onze kuren pagina
  • Vissen: in de Tisza of Körös of diverse dode rivierarmen; zie voor meer informatie onze vissen pagina
  • Fietsen: er zelf op uit of een stuk van de Eurovelo route volgen; vier sportieve fietsen staan gratis ter uw beschikking
  • Wandelen: in de directe rustige omgeving of het nationale park aan de overkant van de Tisza
  • Kanoën: op de Tisza en de Körös; boten kunnen bij het strand gehuurd worden
  • Paardrijden: net buiten Csongrád is er een manege waar paardrijles wordt gegeven en tochten in de omgeving kunnen worden gemaakt
  • Kleiduiven schieten: ook net buiten Csongrád is er een 14 ha groot schietterrein (de grootste in Hongarije) met 2 automatische skeetbanen, 3 Amerikaanse trapbanen en 4 automatische kleiduivenbanen. Hele jaar geopend.
Paardrijden in de omgeving


De streek rondom Csongrád staat, dankzij het groot aantal zonuren (2100 per jaar!) en daardoor één van de warmste en zonnigste streken van Hongarije, ook bekend om haar wijngaarden. In augustus wordt er in Csongrád de zgn. "Körös Toroki" wijndagen georganiseerd. Maar het hele seizoen kunt u deze wijn nuttigen in de plaatselijke restaurants. Probeer bijvoorbeeld eens de vurige Csongrádi Kadarka (witte wijn) of de Csongrádi Kékfrankos (rode wijn). De witte wijnen hebben een laag zuurgehalte en ze zijn geurig en smaakvol. De rode wijnen hebben een uitstekende smaak. Smaakt ook prima met Hongaarse goulash of vissoep. In de restaurants is er volop keuze in Hongaarse en internationale gerechten. Uiteraard ontbreken schnitzels ook niet op de menukaart! U zal nog steeds versteld staan van de prijzen op deze menukaart. In deze restaurants kunt u lekker èn goedkoop eten en drinken! In de omgeving van Csongrád worden regelmatig culturele en gastronomische activiteiten georganiseerd zoals bier-, wijn-, uien- en paprika-feesten! In het huisje hebben wij allerlei informatie met toeristische attracties en een handige kalender met activiteiten. Weten wat er te doen valt in de door u gewenste periode? Neem even contact met ons op!

De Cabernet Franc van Csongrád
Wijnfeest in Csongrád
Vissoep
In de omgeving van Csongrád (zie plattegrond omgeving) is er nog veel meer te beleven zoals b.v. de vliegdagen in Kecskemét, historische kasteelactiviteiten in Szeged en de Hongaarse feesten in het openluchtmuseum Opusztaszer, wat zowiezo leuk is om te bezoeken. Verder zijn er nog veel meer thermaal baden, met warm en geneeskrachtig water, en waterparadijzen, (o.a in Cserkeszölö, Kecskemét en Kiskunmasja), wijngaarden en zijn er natuurlijk de poesta's waaronder de bekende Bugac poesta met een paardenshow. Overigens zijn er in de buurt ook maneges (o.a. Pejkó Lovas Club) waar u ook zelf kunt paardrijden. De natuur in de omgeving is ook erg mooi en heerlijk rustig. Net buiten Csongrád is een gedeelte hiervan nationaal park. Een prachtige omgeving om te wandelen en op ontdekkingsreis te gaan naar de verborgen Ellés Monostor ruïne. Wij hebben hem in 2007 eindelijk gevonden en hebben er de foto hier linksonder van gemaakt. Je moet er de bijzondere pontonbrug voor over en dan een stuk over de dijk aan de andere kant van de Tisza fietsen. Onderweg zagen we ook nog een hertje aan de overkant van de Tisza grazen. Er valt echt zoveel moois te zien in de buurt van Csongrád! En vanuit Csongrád is het ook goed mogelijk een dagtrip te maken naar Roemenië (b.v. Arad) en Servië (b.v. Subotica).Foto's hieronder zijn van Opusztaszer openluchtmuseum, Kecskemét zwemparadijs, Bugac poesta en Cserkeszölö thermaalbaden en zwembaden.

Opusztaszer
Zwemparadijs in Kecskemét
Bugac paardenshow
Thermaalbad in Cserkeszölö
 
Westerndorp Bokros
In Bokros is er een western dorp wat vooral erg leuk is voor de kinderen die er met de cowboys maar ook met de ouders fijn kunnen spelen en avonturen kunnen beleven. Ze leren er o.a. lasso werpen en goud wassen, dus wie weet heeft u geluk!
Eerder genoemde steden Budapest en Szeged zijn gemakkelijk met de auto of openbaar vervoer vanuit Csongrád te bereiken en zeker ook een bezoek waard. Afstand tot Szeged is ongeveer 55 kilometer en tot Budapest ongeveer 130 kilometer wat via de onlangs verlengde M5 in anderhalf uur te rijden is. Overnachten in Budapest kan prima in dit appartement. De dichtbijzijnde grotere stad is Kecskemét wat 40 minuten rijden is met de auto. Deze oude stad staat bekend om haar vele Jugendstil gebouwen met fraai gekleurd keramiek en het mooiste gemeentehuis van Hongarije.
Parlament aan Donau in Boedapest
Dom van Szeged
Stadhuis van Kecskemét
Over Hongarije zelf valt natuurlijk heel erg veel te vertellen. De mooie gebouwen, de cultuur, de poesta, de rust, de culinaire hoogstandjes, er is zoveel te zien en te beleven! En dan zijn er natuurlijk ook nog de gastvrije en vriendelijke Hongaren. Ten slotte is het goed te weten is het ook dat Hongarije een landklimaat heeft met warme lange zomers die al in mei beginnen en tot en met september duren! Ruim de tijd dus om met goed weer vakantie te kunnen houden!
Op de links pagina kunt u meer informatie vinden over Csongrád en haar omgeving door middel van links naar diverse websites.