Verrassende natuurgebieden in Nederland

Verrassende natuurgebieden in Nederland

Nederland is een dichtbevolkt land, zelfs een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Toch zijn er genoeg mooie, verrassende natuurgebieden in Nederland. Naast de bekende natuurgebieden zoals de Wadden en de Limburgse heuvels, zijn er ook minder bekende natuurplekken, soms zelfs dichterbij dan je denkt.

Je hoeft niet altijd minimaal een uur te rijden om bij een mooie natuurplek aan te komen. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam, denk dan eens aan de duinen bij IJmuiden. In dit uitgestrekte natuurgebied bevindt zich Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je uren wandelen, hardlopen of fietsen. Je voelt je meteen midden in de natuur zodra je het gebied betreedt. Parkeergelegenheid is er voldoende en tegen schappelijke tarieven.

Het duingebied strekt zich uit over nagenoeg de gehele Noordzeekust. Het duingebied is beschermd. Dat betekent dat de natuur vrij baan krijgt en dat de verantwoordelijke overheden actief beleid voeren om de natuur te beschermen. Een vakantiehuisje zul je niet tegenkomen in de duinen. In de duinen vind je een grote verscheidenheid aan flora en fauna. De flora bestaat uit typische duin vegetatie. Vlak bij het strand en de zee vind je veel helmgras. Iets verder landinwaarts kom je onder andere braamstruiken, rozenbottelstruiken en verschillende dennen tegen. In de duinen leven een aantal diersoorten in het wild. Je ziet veel herten, konijnen en ook de vos voelt zich er thuis.

Bijzondere locatie tegen de duinen van IJmuiden is het binnenmeer. Ooit aangelegd voor recreatie, maar nu uitgegroeid tot een uniek stukje natuur in de randstad. Door de unieke samenstelling van het water heeft zich een bijzonder stuk natuur gevormd. Je kunt een mooie wandeling om het meer maken om uit te waaien of om van de mooie natuur te genieten.

Een ander mooi natuurgebied in de buurt van Amsterdam is Spaarnwoude. Spaarnwoude strekt zich uit van Amsterdam tot Haarlem. In dit uitgestrekte gebied vind je veel mooie natuur. Ook als je graag in een vakantiehuisje verblijft, zit je in Spaarnwoude goed. Er zijn verschillende parken waar je een huisje kunt huren of kopen. Spaarnwoude heeft van alles wat. Zo vind je er bos, grasland en water. Het hele jaar door kun je veel verschillende dingen ondernemen. In de herfst en winter kun je lange wandelingen maken, fietstochten maken of de skeelers aantrekken en via de paden door de natuur glijden. Als het in de winter goed koud is, kun je schaatsen op de bevroren meertjes en plassen.

In het voorjaar en de zomer, als het warmer is, kun je een kanotocht of een zwemtocht maken in het natuurwater. Als het heel heet is, geniet je in Spaarnwoude van verkoeling op het water of in het bos. In het voorjaar kun je de natuur zien ontluiken en je kunt op zorgboerderij Zorgvrij de pasgeboren dieren bewonderen.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.